Madáretetőm látogatói: fekete rigó

Olvasási idő: 2 perc

Három héttel ezelőtt indult újabb örökbefogadási akciónk , amikor is 100% -ban újrahasznosított anyagok felhasználásával készült etetőket ajánlottunk fel nektek 🙂 A mi kertünkbe is van belőle!
Arra gondoltam, hogy mesélek nektek az etetőt látogató madarakról. Elsőként következzen a fekete rigó!
Nincs olyan ember, aki a hím fekete rigót ne ismerné. A tojók nem is feketék 🙂 ez nekem pici gyerekként okozott némi fejtörést!
Bővebb ismertetőt itt találtok róluk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Szóval, az történt, hogy ismét karanténba került az egyik gyermekünk, ez síszünettel kombinálva nem a legszerencsésebb. Így lehetőségem volt alaposan tanulmányozi az eddig sebtiben megfigyelt forgalmat az etetőn.

Frici a fekete rigó, mint valami ajtónálló korlátozások idején elzavarta a többi madarat az etetőtől, sőt bele is ül!

Frici az őrhelyén
  • Napkeltétől az etető közelében van.
  • „Rivális” madarakat elhajtja: cinkék, vörösbegyek, verebek, őszapók, de még a szajkók és gerlék méretei sem rettentik el.
  • Igazi személyi edző!

Különös tánc alakult ki, a többi madár összedolgozik, hogy magokhoz jussanak ők is. Bevallom, nem vagyok otthon a madarak világában, de furcsáltam, hogy egyre nagyobbra fújva magát, mint egy döbrögi uraság éli mindennapjait a kertünkben. (közben került máshelyre is etető, hogy a többieknek is lehetősége legyen enni)

Írtam is az MME-nek egy levelet.

Megnyugtató választ kaptam, nem kell pszichológushoz vinni, nem kattant meg a madár 🙂 A városban élő rigó kicsit korábban választja ki fészkelő területét, mint erdőben élő társai és meg is védi azt. Így ő most azért őrzi a thuja melletti fát és etetőt. Lassan elkezdődik a násztánc és egy csinos rigó lány (tavalyi párosunk Franciska és Frigyes volt 2x is költöttek) lesz a párja. Azt is megtudtam, hogy a hím csak a területet választja ki, megmutatja a helyet, de a tojó dönt, hogy hová kerül a fészek és építi fel azt!

Kaptam jó tanácsokat, hogy milyen típusú odút vagy tálcát hová érdemes kirakni!

Következő bejegyzésem a cinkékről és vörösbegyekről szóljon, vagy a fészekrakó-tálcák és odúk kihelyezéséről?

Szavazzatok 🙂

[forminator_poll id=”1094″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.