Frgály – Fragle – Sváb napok Diósdon

Olvasási idő: 2 perc

„Igazi közösségi sütivel indultunk: Ádám áfonyája, Timi tepsije, Pici bácsi pálinkája és persze Orsi keze munkája képviselte a DiDit. Méghozzá nagyon eredményesen, az első és a harmadik helyet is elhozva a képzeletbeli morávia svábok diósdira hangolt Fragle nevű sütijével. (Frgály a süti neve és cseh recept)”

Hozzávalók – 2 kerek lepényhez

Tészta:
150 g finom liszt
100 g rétes liszt
60 g porcukor
1 db tojássárgája
60 g langyos olvasztott vaj
1 csipetnyi só
fél citrom reszelt héja
100-150 ml tej (szükség szerint)
15 g friss élesztő

Töltelék szintén kettőhöz 🙂
500 g túró (a krémes fajta)
100 – 150 g porcukor
1 egész tojás
fél citrom reszelt héja
Barack/áfonya

Morzsa:
125 g rétes liszt
100 g vaj vagy más zsír
100 g porcukor
talán még egy kis (gyülömcs pálinkát) rumot is tehetünk bele
Sütés után a felületen: kevés olvasztott vajjal esetleg pálinkával/rummal átkenni

Egyszerű a történet. Langyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd a kimért alapanyagokból egy nem túl lágy tésztát dagasztok. Meleg helyen hagyom körülbelül a duplájára kelni, ekkor a cipócskát 2 részre osztom, gömbölyítem, majd letakarva újabb 20-30 perc pihenő következik.
Közben elkészítem a tölteléket és morzsát. A sütőt előmelegítem 180 fokosra.

Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom a cipócskákat, megkenem vastagon a túrós töltelékkel, alaposan megrakom barackkal/áfonyával a „morzsával” is megszórom és mehet a sütőbe 12-18 percre. Amikor a tészta széle pirul készen is van.
Még forrón olvasztott vajjal megkenem, hűlni hagyom. Amikor langyos fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.