Dió Döme süti – nyomdázható és formatartó keksz :)

Olvasási idő: 2 perc

Itt van a keksz-szezON, itt van újra. A mézeskalács „hivatalos” időszakára még várnunk kell. Tavaly időt és energiát nem kímélve (no és a család ízlelőbimbóit igénybe véve) kísérleteztem különböző receptekkel. Olyat kerestem ami formatartó, sokáig eláll, omlós is, variálható ízesítésű. A pudingos-omló nagyon finom, de könnyen „törik”, morzsálódik.
Így a Dió Döme süti alapja a Nigella-féle vajas keksz lett, ahogyan Urban:Eve készíti.

Dió Döme – vaníliás ízzel

Hozzávalók

  • 17 dkg puha vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 40 dkg liszt
  • egy nagy csipet sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • opcionális 5 dkg kakaó/darált dió – 5 dkg liszt helyett, frissen reszelt citrom- vagy narancshéj, 1 tk fahéj stb.

Az omlós tésztáknál az a tapasztalatom, hogy érdemes igazi vajat használni a siker érdekében. Szóval, a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a vaníliát (citromhéjat). Aztán jöhet a liszt, amibe már benne a só és a sütőpor. Ha nagyon ragad egy pici lisztet adhatunk még hozzá, puha kevésbé ragadós tésztát kell kapjunk. Majd ketté vesszük a tésztát és folpackba tesszük, korong formára nyomkodjuk. Mehet a hűtőbe 2-3 órára legalább, de ha másnap dolgozunk vele az sem baj. A tészta alá is lisztet szórunk ahogyan a tetejére is. Jön a nyújtás 5-6 mm ha csak a formatartás a fontos, ha pecsételünk akkor kb.3 mm a kívánt vastagság liszttel. Lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk, majd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180°C-ra előmelegített sütőben 7-11 perc alatt készre sütjük, vastagságtól függően. Nekem Dió Döméből, aki 10 cm átmérőjű, 35-40 db jött ki.
Ha kihűlt lehet díszíteni, csokival, cukormázzal 🙂

sülnek a hóemberek és a mézik is…

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.