Alsbach-Hähnlein /II. rész/

Olvasási idő: 3 perc

A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy érdemes folytatni a testvérvárosi beszámolót. Az előző részből még kifelejtettem pár általános dolgot, szóval először azokat pótolom, mielőtt a civilekre térek.

Hol van?

Alsbach-Hähnlein a Német Szövetségi Köztársaság Hessen nevű tartományában található. Kicsit közérthetőbben: Frankfurttól bő fél órányira. Tudjátok, Európa pénzügyi fővárosa, felhőkarcolókkal és a világ 15. legforgalmasabb repülőterével. A Covid előtt 70,5millió utas fordult meg a frankfurti reptéren egy év alatt. Viszonyításképp Ferihegyen 16 millió. (Frankfurtban nagyon sokszor futottam lobogó laptoptáskával, homlokon is lélegezve, csatlakozást éppen csak elérve, de az most nem tartozik ide)

Frankfurttól már csak Darmstadt van közelebb Alsbachhoz. Számomra a technikai egyeteméről és egy IT konferenciáról ismert, de e mellett számos egyéb dolog van ott. Például rengeteg munkahely. Alsbach helyzete Frankfurt és Darmstadt közelében eléggé hasonlít Diósd és Budapest kapcsolatához. Vannak bejárósok és jó módú cégvezetők és egyéb tehetős kiköltözők.

Alsbach-Hähnlein közigazgatási szempontból egy település, egy önkormányzata, egy budgetje van. Valójában 3 részből áll, Alsbach, Hähnlein és a kettő között Sandwiese. A településrészek között Diósdon ismeretlen méretű üres terület van.

Közlekedés

Darmstadtból 10 percenként kijár a villamos. Az ICE ugyan nem áll meg, de a regionális vonatok igen, szóval könnyen el lehet jutni a környező településekre vonattal is. És persze van busz. Láttunk kevésbé forgalmas utakat, meg 30-as táblákat, így a kerékpár is teljesen jól használható közlekedési eszköz. Meg természetesen autózni is lehet, az A5-ös autópálya keresztül megy a településen, de felhajtó csak a szomszéd faluban van.

A kedvencem a Mitfahrbank: A város több pontján vannak telekocsi-megállók. Olyan helyek, ahol az autósok kényelmesen meg tudnak állni és felvenni stopposokat. A stopposoknak van egy forgatható tábla, amivel jelezni tudják, hogy hová szeretnének utazni. Meg egy pad, hogy kényelmesen tudjanak várakozni.

Telekocsi-megálló

Diósdon volt hasonló civil kezdeményezés, de a telekocsi táblák sajnos eltűntek. Viszont a facebook csoport él. Szóval ha szeretnétek stoppolni vagy társaságot magányos autózás helyett, akkor ajánlom a Telekocsi Diósd csoportot.

Mit lehet Alsbachban enni?

Több étterem is van a testvérvárosunkban. Mi a Fogadó a lóistállóhoz nevű helyen vacsoráztunk. Klasszikus német étterem, nagy húsokkal és sörrel. Vigyázat, átsütve kérni a steaket provokációnak minősül. Mi azonban még ennél is nagyobb bűnt követtünk el. A lányom ugyanis még Würzburgban rákattant a Currywurstra. Aki esetleg nem ismerné, ez felkarikázott sült virslit jelent currys ketchuppal. Bizonyos 10 évesek számára a gasztronómia csúcsa. Szerencsére a Pombär-gyár mellett van egy érdi stop-shop-ra hasonlító hely, tudjátok Edeka, Lidl, DM, stb. És ami ennél is fontosabb, a parkolóban van egy bódé, ahol kedvesen éneklő török bácsik currywurstot készítenek brutálisan sós sült krumplival.

Currywurst mit Pommes

És most már a következő részben tényleg jönnek a civilek. 🙂

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.