Föld napja – Gyalog a suliba

Olvasási idő: 2 perc

 „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Föld napja mozgalom jelmondata

Az őszi BRINGÁS-GYALOGOS reggeli után úgy gondoljuk, hogy a Föld napja, egy remek alkalom, hogy újra otthon hagyjuk az autót. Tudjuk, hogy sok gyerek jár gyalog, rollerrel, hiszen minden reggel ott vagyunk a Petőfi utcai zebráknál, mint Zebraőrök 🙂 Egyesületünk (Diósdiak Diósdért) meglepetéssel is készül, hogy motiváljuk a suliba igyekvőket, hogy együtt, akár csapatosan érkezzenek 🙂
Az eseményt ide kattintva találjátok a Facebookon.

Idén 52. Föld napját ünnepeljük nemzetközi szinten. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Így a 32. alkalommal hívjuk fel a figyelmet, bolygónk egyedülállóságára és arra, hogy tennünk kell érte, hogy meg is maradjon nekünk, gyermekeinknek.

Egy kis történelem

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek
a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezde-ményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

Forrás: Föld Napja Alapítvány

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.