Szent Flórián napja – 2022. május 4.

Olvasási idő: 2 perc

Tudod, mi történt 170 évvel ezelőtt? Mi köze Flóriánhoz? Tartsatok velünk. 🙂

Szent Flórián oltja a tüzet

Diósdon, a Rákóczi-Petőfi-Eötvös utcák találkozásánál található egy szobor. Szent Flóriánt ábrázolja. Miért egy róla készült szobor, és miért pont oda került?

Gyorstalpaló!

Kezdjük Flóriánnal. Ha megnézzük a szobrot, láthatjuk, hogy római katonák egyenruháját viseli. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy Flórián római katona volt. Mivel Flóriánról bővebb wiki-szócikket is írtak, most csak a legfontosabb információkat osztjuk meg veletek:
Flórián i.sz. 3. században élt, felvette a keresztény hitet. Amikor 303-ban hírét veszi, hogy Lorch an der Enns városában negyven keresztényt fogságba ejtettek vallása miatt, a foglyok segítségére sietett. A városba érve őt is elfogják, mivel érkezésekor megvallja hitét. Bíróság elé állítják, megbotozzák, majd a nyakába kötött kövekkel együtt az Enns folyóba dobják.

Az árvizektől és tűzvészektől védő szentként tiszteljük. De mi köze ennek Diósdhoz?

Nos, idén éppen 170 éve 1852. május 3-áról 4-ére virradó éjjel, tűz ütött ki Diósdon. Már önmagában is balszerencsés helyzetet tovább súlyosbította, hogy ugyanezen az éjjelen hatalmas vihar is érkezett. A szél segítette a tűz terjedését és sorra gyulladtak ki a nádfedeles háztetők.

Május 4-re, azaz Szent Flórián napjára virradóra azonban csoda történt! A szél elállt és bőséges eső oltotta ki a tüzet a faluban.

A szobrot, ennek tiszteletére Tranger Benedek állíttatta. A szobor, ahogyan az a Szent Flórián-szobroknál szokás, éppen tűzoltás közben ábrázolja Flóriánt.

Így már könnyen megérthető, miért is lett Flórián a tűzoltók védőszentje.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.