#PinceMozi – a filmklub vendége: Kis Hajni

Olvasási idő: 4 perc

„Holnap ezek után, hogyan menjek suliba?” hangzott el a kérdés az egyik jelenlévőtől vasárnap este – a filmklubból kifelé jövet. Kell ezután még bármit írni? PinceMozi – #DiDi módra

Egy héttel később

Nem is tudom, hogy hol kezdjem. Eltelt majdnem egy hét, mióta bezártuk a pince ajtaját. Az érzések, amit a közösen megnézett két film kavart fel bennem, nem csillapodnak. Sőt, az utána következő beszélgetés adott nem is keveset.

Együtt kezdtük

Első PinceMozink idén januárban volt. Emlékeztek, hiszen Együtt kezdtük.
Mi sem gondoltuk volna, hogy ilyen formában folytatjuk. Yvonne segítségével, aki első vendégünk volt januárban, idén összesen 10 alkalommal találkozhatunk magyar alkotásokkal, főként első filmes rendezők filmjeivel.

Március – Kis Hajni

Mielőtt a filmekre térnék… Hajni egy rendkívül érzékeny, okos, kedves, vicces csaj. A „közönségtalálkozó” szeretetteljes és biztonságos közegben jött létre. Meglehetősen bensőséges, nagyon mély, néha megrázó, néha vicces, elgondolkodtató és mosolyokat előcsaló beszélgetés volt. Köszönjük Hajni.

Kisfilm – Last Call – 2018.

Kárpáti Anikó (61) utolsó napját követjük végig, mielőtt végleg elhagyja az országot, hogy lánya családjához költözzön. Az idősödő nő őrült rohanásba kezd, melynek egyetlen célja, hogy végérvényesen lezárja itthoni életét. A zaklatott nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.

Last Call – kisfilm Kis Hajni

A rövid filmmel kezdtünk, amolyan bemelegítésképpen: LAST CALL Zseniális Zsurzs Katival a főszerepben. Sok mindent írhatnék, mert sok mindent elárult Hajni a filmeket követő beszélgetésen. Egyetlen kérdés és válasz a filmhez kapcsolódóan:
– Hajni, mi az amit szeretnél, hogy ezután a film után haza vigyünk magunkkal?
– hmm, egy mondatban: Mindenki nyugodjon le…

Külön Falka / Wild Roots

A tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit.

Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.”

olvashatjuk a Mozineten

Eddig16 díjat söpört be Hajni első nagyjátékfilmje. Nem véletlenül, különleges látásmódja és ábrázolása megérinti a nézőt.
Apa és lány kapcsolat. Fantasztikus ahogyan az amatőr szereplő életre keltik a történetet.
Tudtátok, hogy több mint 1500 gyermekkel találkoztak, míg a főszereplő lányt kiválasztották? Hogy a fiatal, törékeny rendezőnő járta az éjszakát (is), hogy megtalálja Tibort? Hogy többször szakítottak Gusztival, mire tényleg ő lett a főszereplő? Hogy Pikali Gerda pár másodperces mellékszereplőként tűnik fel a filmben? Hogy a kevésbé jó hírű budapesti lakótelepen megjelenik egy kellék rendőrautó akkor nem dobálják az operatőrt tojással? – szóval ezekre a kérdésekre és sok minden másra is választ kaptunk.

Közösen folytatjuk

Szóval vendégeink lesznek, rendezők, producerek.
Nem mindig ígérhetünk könnyed szórakozást a vasárnapi filmklubban. Sőt, nem titkolt célunk is az, hogy olyan témákat feldolgozó filmeket hozzunk, amelyek további együtt gondolkodásra késztetnek bennünket. Köszönet Yvonnenak, hogy meghagyta a választás lehetőségét, és olyan filmeket hoz el nekünk melyek egy – egy társadalmi kérdést helyeznek más megvilágításba. A közös munka még februárban kezdődött és kitart majd egész évben, hiszen július kivételével – találkozunk a #PinceMoziban!

A képek Kis Hajni tulajdonát képezik, az ő hozzájárulásával használtuk fel azokat bejegyzésünkben.

Következő alkalom: 2023.04.23. Animációs film válogatás.