Ha megosztod, megoldod? – Vendégünk a Járókelő.hu

Olvasási idő: 4 perc

A Járókelő.hu 12 évvel ezelőtt indult el a fővárosban, egy szlovák példa alapján, aminek ott nagyon találó neve van: Levél a Polgármesternek. Történetükről blogjukon olvashattok bővebben.

Mi ez? Hogyan működik? Kik működtetik?


KözösNevező – Közösségi ügyek sorozatunkban eljött hozzánk a Járókelő.hu Egyesület önkéntes koordinátora, Tar Julcsi és vele Lukács Máté. Julcsi fogja össze az önkéntes ügykezelők munkáját, megválaszolja a kérdéseket, és kapcsolatot tart az illetékesekkel, ha szükséges, Máté pedig – aki még önkéntes ügykezelőként csatlakozott, majd önkéntes koordinátor volt – most a Járókelő operatív vezetője. Jelen volt az érdi csapatból Balla Imre, valamint a diósdi ügykezelők is.

Mi ez? Hogyan működik?

A Járókelő.hu egy közösségi weboldal, amelyen keresztül a programhoz csatlakozott településeken közterületi ügyekre, hibákra lehet felhívni a figyelmet. Ha ilyen hibát észlelsz, fotózod és feltöltöd egy kis leírással, térképen jelöléssel a Járókelő.hu weboldalára. A feltöltéshez mindenképpen regisztrálni kell, de a bejelentésednél választhatod az anonimitást, tehát sem a Járókelő, sem az illetékes nem fogja tudni, ki volt a bejelentő, viszont a regisztrált címedre az ügyeddel kapcsolatos minden lépésről e-mail értesítést
kapsz majd a rendszertől. A bejelentés először az ügykezelőhöz kerül, aki továbbítja az illetékeshez. Fontos, hogy SOHASEM névtelenül, anonim bejelentés esetén Bardócz Csaba, az egyesület ügyvivője vállalja az aláírást. Az ügy folyamata átlátható, visszakövethető,nyilvános.

Ügykezelő, illetékes, hogyan tovább?

A Járókelő együttműködő partnere a Diósdiak Diósdért Egyesület, a diósdi csapat jelenleg 4 fő.
Mit csinál egy ügykezelő? Tehát, megérkezik a bejelentés az oldalra, az ügykezelő ellenőrzi, hogy megfelel-e az irányelveknek. Nem fogadhat be feljelentést, magántulajdont érintő bejelentést, hajléktalanokkal kapcsolatos bejelentéseket. Kiválasztja a megfelelő illetékest (önkormányzat, közút, elektromos művek, telefon- vagy internetszolgáltató, vízművek stb.), megnézi a csatolt fotókat is, és ha rendszám/ember felismerhető rajta, akkor kitakarja. Rápillant a térképen a jelölésre azt is ellenőrizve, hogy korábban nem készült-e már feljegyzés az ügyről, majd a bejelentést elküldi az illetékesnek, akinek 90 nap áll rendelkezésre, hogy válaszoljon. Jó esetben ennyi idő alatt meg is oldódik az ügy.

Mi a helyzet más városokban és nálunk?

Budapesten kívül jelenleg 23 településen működik a Járókelő. A bejelentések száma országosan már átlépte a 140.000-et, a megoldott ügyek száma pedig 90.000 feletti. Vannak olyan szolgáltatók, önkormányzatok, amelyek pozitívumként élik meg, hogy a Járókelő egy híd az emberek és az illetékes között. A rendszer egyfajta állampolgári tudatosságot feltételez a bejelentők részéről, a KÖZfeladatot ellátó intézmények pedig jó kapcsolatot tarthatnak fent a lakossággal. Nincs mindenhol így. Van, ahol a közszolgálatot ellátók „támadásnak” veszik, hogy a bejelentés olyan pontot világít meg, ami számukra nem előnyös. Pedig az ügy élét egyszerű módon elvehetik: válaszolnak a Járókelő levelére, hogy vették az adást, de csak 4 hónap múlva vagy 1,5 év múlva tudják megoldani az esetet, addig nyitva marad az ügy.
Szerencsére vannak olyan kerületek, ahol a vezetés belátta a módszer hasznosságát, és beemelte ezt a személetet a működésbe, együttműködő partnerévé válva a Járókelő.hu-nak.

Diósdon 15 hónappal ezelőtt indult a járókelő, Érden pedig már 5 éve működik. Nálunk eddig több mint 130 bejelentés keletkezett, ebből 50 feletti a megoldott ügy. A hivatal egyre kevésbé tekinti névtelennek a bejelentéseket, és egyre többel foglalkozik érdemben. Haladunk. Balla Imre elmesélte, hogy Érden sem minden habos torta, ott is hosszú évek kitartása hozta meg az eredményt, ma már kezdenek az illetékesek ezekre a bejelentésekre nem mumusként, hanem munkájukat segítő mankóként gondolni. Abban egyetértettünk tegnap este is, hogy folytatjuk az együttműködést, hiszen mindenkivel, így az illetékesekkel is jó kapcsolatra törekszünk.

Egy következő bejegyzésünkben az este másik témájáról, az Egészséges utca koncepcióról is beszámolunk!

Azt ebből videóból láthatjátok, hogy miként működik a weboldal (nem applikáció).