Álmodoztunk, terveztünk. Lépjetek velünk!

Olvasási idő: 6 perc
Kis túlzással, ilyen is lehet a a ma használaton kívüli, elhanyagolt PatakPark!

Van Diósdon egy csomó fiatal, nekik pedig igényük és szükségük egy helyre, ahol létezhetnek.
Nincs Diósdon kialakítva olyan hely, ahol ők találkozhatnak, leülhetnek, beszélgethetnek.
Van Diósdon egy hely. Nem is kicsi. Nem is távol a központtól, sőt! Jelenleg parlagon hever. Pedig…!

FRISSÍTÉS:
A cikkben sajnos nem hangsúlyoztuk eléggé, hogy a közösségi teret nem kizárólag fiatalok számára alakítanánk ki. A területet, mint KÖZterületet, minden korosztály számára használható, élvezhető helyszínnek szánjuk. Legyen az illető kismama, fiatal felnőtt, közép-, vagy szépkorú, avagy idős.
Minden korosztály számára nyitott, merengésre, beszélgetésre, sétára, munkára alkalmas zöld területet képzeltünk el a jelenlegi elhanyagolt, parlagon hagyott terület helyére.

A későbbiekben igyekszünk pontosabban fogalmazni, a félreértésekért elnézéseteket kérjük!

Pedig ez a hely
– már a mi kamaszkorunkban is egy találkozóhely volt,
– távol esik a lakóházaktól,
– minimális ráfordítással alkalmassá tehető arra, hogy közösségi színtérré váljon,
– apró és nem drága lépésekkel bekapcsolható Diósd vérkeringésébe,
– az utolsó lépés megtételével része lehet egy olyan gyalogos-, kerékpáros tengelynek, mellyel kialakítható egy védett járda, kerékpárút, mely a Hunyadi úti lakótelepet összeköti a Gárdonyi utcai „nagy” iskolával.

Mi ez a hely?

A területet mi csak PatakParknak hívjuk. Egy különleges helyszín, aminek létezéséről nagyon sokat, még csak nem is tudnak, nagyon sokan pedig örömmel emlékeznek rá. Helyenként kb 4, máshol 9 m széles, fákkal bokrokkal övezett zöld terület.

Hol van?

A PatakPark a Sashegyi utca és a Bartók Béla u. kereszteződésénél kezdődik, és a Baross utcánál ér véget. Ha úgy könnyebb elhelyezni: A Temető mögött húzódik, kb 300m hosszban. A képen a kékkel jelölt Patak partjában gondolkozunk.

Mit szeretnénk?

Amikor a Kőbányához (a Dió Döme sétálójára) elkezdtünk padokat (és azokhoz kapcsolódóan kukákat, hamutartókat) telepíteni, nem gondoltuk, hogy ezekből a padokból randihelyszínek, találkozóhelyek lesznek. Pontosan ezt szeretnénk megvalósítani az említett PatakParkban.
És ne feledkezzünk meg a karantén idején értékessé váló zöld közterületekről sem. Kisétálni valahová, ami a saját kerítésünkön túl van, mégis adottak a munkavégzés, pihenés, kikapcsolódás feltételei.


Miért szeretnénk?

Akinek tizenéves gyereke van, mint nekünk, tudja, hogy ma milyen lehetőségei vannak ennek a korosztálynak. Kőbánya, Lakótelep, Országzászló, Pincesor, gyaloglás egyik helyről a másikra, és folyamatos (néha jogos) konfliktus a környéken élőkkel.
Jobb lenne egy állandó hely, ahol a gyerekeinket biztonságban tudjuk, ahol nem megbolondulva, de önfeledten tölthetik el szabadidejüket, senkit sem zavarva.
Ha már a folyamatos beépítésekkel, fejlesztésekkel gyakorlatilag közösségi tér nélkül maradt a település, próbáljuk meg HASZNOSÍTANI a most parlagon heverő területet.
És nem utolsó sorban, kapcsoljuk össze ezt a helyet a település többi pontjával úgy, hogy az mindenki számára hasznos és kikapcsolódást nyújtó fejlesztés legyen.

Mi kell a megvalósításhoz?

Idealisták vagyunk, és naivak, de ez eddig bejött. Úgy számoltuk, hogy az első lépések megtételéhez nagyjából nulla Forint szükséges. Viszont munka, elszántságból, és erkölcsi támogatásból sosem elég.

Hogyan szeretnénk?

Az egész folyamatot lépésekre bontottuk. Így egyszerűbb a megvalósítás, és Ti is jobban átlátjátok a folyamatokat, feladatokat.

1. lépés: Pontosan ugyanaz, mint a Dió Döme sétálóján: Takarítás. Merthogy, van a területen minden, ami nem oda való. Betontörmelék, letört faág, szemét…
Ezt az állapotot felszámolni egyetlen szombati nap és 10-15 ember munkája elegendő. Ha többen vagyunk, akkor több idő marad ünnepelni magunkat! 🙂

2. lépés: Amikor tiszta a terület, ellátjuk minden jóval, ami ahhoz kell, hogy a terület tiszta is maradjon, és az oda érkezők kényelmesen tudják eltölteni az idejüket. Tehát, lesznek padok, kukák, hamutálak.
Az eszközök karbantartását, kukák ürítését a már jól bevált örökbe fogadás útján képzeltük el.
Van egy szakasz, ahol a Temető kerítése hiányos. Ezt javítjuk, pótoljuk, és ugyanabban a lépésben belátásgátlóval látjuk el.
NAGYON FONTOS: mivel a területet egyik oldalról a Temető határolja, így a kegyeleti szempontok nagyon hangsúlyosak. Ezért figyelmeztető táblák is kikerülnek. Ezeken olyan szabályokat teszünk közzé, amik betartásával a konfliktusok elkerülhetők. (Például, hogy 16 óráig zenehallgatás kizárt, és utána is csak úgy, hogy az a környéken élőket ne zavarja. Aztán, hogy a PatakPark 10 és 22 óra között látogatható, stb.
Ezzel együtt biztosítani kell a terület zárhatóságát. Erre egy egyszerű kapu is elegendő.

3. lépés: Világítás. Komoly feladat, hiszen úgy kell megoldanunk a világítást, hogy ne legyen szükség áramra, és a kihelyezett lámpákat ne lopják el, ne rongálják meg. Nem megoldhatatlan, nem milliós tétel, de ebben is számítunk a (nem anyagi!) támogatásotokra. Ötletek, segítő munka mindig elfér! És akkor lássuk, mik is ezek a lépések!

4. lépés: Átjárhatóság. Igen, átjárhatóság. Ez a legfontosabb, legköltségesebb, leghangsúlyosabb eleme az egész projektnek. Ezzel válik a PatakPark mindenki által használható szakasszá, ha úgy tetszik, KÖZTERÜLETTÉ!
A Patak felszínen is követhetővé a Hunyadi utcánál válik. Itt fedett mederbe kerül, és a Rákóczi utca mellett halad a Templom felé, a menetirány szerinti bal oldalon, a kerítések mellett. Itt zárt, védett járdaként is használható több szakaszon, egészen a Jókai utca sarkánál lévő Nepomuki Szent János szoborig. A patak fedése ezen a ponton megszűnik, és nyitott mederben halad. Pár lépés után ismét fedetté válik a meder. Folyásirány szerint bal oldalon lakótelepi házak és a kápolna között halad. Ezen a szakasz ma is gyalogjárda található, mely majdnem egészen a Kövirózsa Virágboltig (Bartók B. utca) tart.
A Patak a Sashegyi utca alatti átvezetése után válik érdekessé, ez az a szakasz, melyről eddig írtunk, és amit fejlesztési elképzeléseinknek helyet adnak.
A Sashegyi utca túloldalán ma egy korlát található. A korlát megszüntetése után egy kb 10 méteres szakaszon szükséges kialakítani egy olyan lejáratot, ami akadálymentes, biztonságos, és ami biztosítja, a PatakParkon való áthaladást. Egészen a Baross utcáig.
Látjuk, hogy erre a járdaszakaszra szükség van. Hogy honnan? Hát onnan, hogy nagyon sokan ma a Temetőn keresztül közelítik meg az INTERSPAR áruházat, iskolást, vagy egyéb helyeket.
Ezzel a megvalósulhat a projekt utolsó szakasza.

De van itt valami, amihez mi kevesek vagyunk!

Nem tudunk mindenki fejével gondolkodni. Nem látjuk azokat a buktatókat, kérdéseket, amik nektek akár már a cikk elején is azonnal beugrott. Ezért hívunk Titeket közös gondolkodásra!
Hamarosan megismertetjük veletek a részleteket, és egy online vitát szervezünk, ahol feltehetitek kérdéseiteket, közreadhatjátok észrevételeiteket, aggályaitokat. Addig is örömmel fogadjuk, ha az e cikkhez tartozó facebook poszt alatt, kommentekkel segítitek munkánkat!



Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.