Van egy hely – A 3. sz. Bányavájat, azaz a Közösségi Pince

Olvasási idő: 3 perc
A lakat is megbújik a növényzetben.

Van egy hely Diósdon.

Sokan ismerik, a többség a létezéséről sem tud. Van múltja, és talán jövője is. Ez lehetne az a hely, ahol mindannyian jól érezhetnénk magunkat.

A Kőbányáról mindannyian hallottunk már. Tudjuk, hogy a területet már az 1700-as évektől bányászták. A diósdi bányából származó kövek megtalálhatók a Parlament és a Halászbástya falaiban is. A kialakult vájatokat később zöldség, gyümölcs, kevésbé békés időkben pedig a pletykák szerint lőszer raktározására is használták.
Tudjuk hol van, hogy néz ki, sőt, nem hiszem, hogy lenne olyan diósdi, aki ne járt volna még a Kőbányában, ha másért nem, csak úgy sétálni, kutyát sétáltatni, legalább Dió Döme meséi, egy forralt bor, esetleg egy barkácsolós piknik kedvéért.

A Kutyafuttató (lucernás, kaszáló) tetején induló pincesorról is sokan tudnak. Itt tartottuk az egész napos kertmozinkat, és itt idéztük meg a Sámán zenekart.

A Kőbányát és a pincesort összekötő kis utca, a Pince sor oldalában van egy hely, amit a természet mára ügyesen elrejtett.

Amikor a természet eldugja az orrunk előtt lévő kincset


Így azok, akik nem ismerik, gyakran észre sem veszik. Ez a hely a „3. sz. Bányavájat”, vagy ismertebb nevén a Közösségi Pince.


A 2019. áprilisában tartott Diósdi Pince Mustra óta eltelt, járvánnyal súlyosbított időszakban a pince üresen, elhagyatottan áll.

Pedig a Közösségi Pince mindent tud, amit egy diósdi közösségi térnek tudnia kell.
– Fedett, tehát az esőtől védett.
– Széltől és naptól védett, nagyjából állandó belső hőmérsékletű. Ezek alapján az év 12 hónapjában alkalmas a használatra.
– A pince előtti területről gyönyörű a látkép.
– A lakóházaktól messzebb helyezkedik el, így az ott megtartott programok nem zavarnának senkit, főleg, ha ahogyan eddig is, az alapvető szabályokat betartjuk, és odafigyelünk egymásra!

Mi, a Diósdiak Diósdért Egyesület, már régóta szemezünk a ezzel a pincével. Akárhányszor elsétálunk előtte, látjuk a benne tartott vetítéseket, forralt borozásokat, a tizenéveseknek szervezett barkácsolásokat, a ping-pong és darts bajnokságot, látjuk a pince előtti területet és a pincét összekötő vágatban telepített padokon ücsörgő, napozó, beszélgető Diósdiakat, ahogyan a pincében megtartott koncerteket, gyertyafényes jógát a kiállításokat, művészeti és egyéb projekteket is.

Mindezek megszervezésében, lebonyolításában van tapasztalatunk. Tudjuk, hogy mitől válik közösségi térré egy ilyen pince, miként azt is látjuk, hogy ilyen tér ma nincsen Diósdon.

Ezért is kerestük meg 2021. nyarán az Önkormányzatot a hasznosítási javaslatunkkal, és a terület használatának kérelmével. Vállaltuk, hogy a rendezvényeinket, ahogyan az összes eddigi rendezvényünk esetében, ingyenesen biztosítjuk a látogatóknak. Vállaltuk, hogy a területet jó gazdaként rendben-, és karbantartjuk. Ahogyan az alapvető infrastruktúra kiépítését is vállaltuk.
Vállaltuk, mert tudjuk, hogy az igény mellett sokan vagytok, akik ebben a munkában segítenének minket.

Az Önkormányzat, az érvényben lévő szabályozás miatt, sajnos nem tudta teljesíteni kérésünket, és a területre értékbecslés után pályázatot ír ki, mi pedig várjuk, hogy ez az terület remélhetőleg élettel telve mindannyiunké, a közösségi élet részévé és helyszínévé váljon.

A pályázatról, pályázatunkról itt és a facebook-csoportunkban tájékoztatunk Titeket. Addig is érezzétek jól magatokat Diósdon!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.