Egy kis TeSzedd történelem

Olvasási idő: 3 perc

Kissé rendhagyó módon egy személyes történettel kezdem, ezt a kis betekintést a TeSzedd történetébe.
Szokásaink és lehetőségeink is megváltoztak az elmúlt tizennyolc hónap alatt. A pandémiát megelőzően, amikor csak alkalmunk volt, utaztunk. Szerencsére gyakran adódott lehetőség és mint az aktív kikapcsolódás hívei sokszor túrázással töltöttük ezeket a napokat. Amikor otthon voltunk szívesen csatlakoztunk a helyi kezdeményezésekhez is. Volt úgy, hogy lakóhelyünkön takarítási akcióban vettünk részt, vagy játszótér festést szerveztünk (ó, azok az etyeki szemétszüretek, aztán diósdi akciók)

Az észt kapcsolat

Így történt, hogy 2017-ben Észtországban fura mocsárjáró* talpakon cuppogtunk egy kedves túravezető után egy mocsárban gps-jeleket követve. Liis az idegenvezetőnk elkötelezett szerelmese a természetnek, fenntarthatóságnak, hisz a közösség erejében. Túránk alatt kiderült, hogy önkéntesként/aktivistaként részt vesz egy addigra már nemzetközivé vált akció szervezésében ami a közvetlen környezetünk megtisztítását célozza. Mottó: „Gondolkodj vi­lágméretekben, és cselekedj ott­hon!”  2008-ban indult az észt csapat honapjuk ITT érhető el.
Ma már nemzetközi Let’s do it WORLD néven is futnak. A nemzetközi takarítási világnap minden év szeptember 3. szombatja (jövőre hozzájuk csatlakozunk)

Liis és a gyermekeink

Nemzetközi háttér

A következő idézet a wikipédiáról származik a Takarítási világnap szócikkben olvashatjuk:

takarítási (szemétszedési) világnapot – Ian Kiernan(wd) ausztráliai országos nagytakarítás napja alapján – az Egyesült Nemzetek Szerve­zetének környezetvédelmi ha­tósága 1992-ben hirdette meg globálisan először. 

Az Egyesült Nemzetek Szerve­zetének környezetvédelmi ha­tósága 1992. szeptember 20-án hirdetett meg először taka­rítási világnapot, melyen nem csak szemetet szednek és szelektálnak, vagy vízpartokat takarítanak, hanem többek között fát ültetnek; gardróbot, garázst selejteznek és a feleslegből vásárt szerveznek; nyílászárókat szigetelnek, javítják házaik víz- és energiahatékonyságát; kisebbre cserélik a kukát, komposztálókört szerveznek. 1998-ban – amikor is a mozgalmat irányító Ian Kiernan elnyerte az UNEP környezetvédelmi Sasakawa-díját – már 120 országból 40 millió önkéntes vett részt a programban.
Az alapító 2018 októberében, a rák elleni rövid harc után, 78 évesen elhunyt.2008-ban Észtországban is elindult egy program ugyanezekkel a célkitűzésekkel a „Let’s Do It!” csoport szervezésében. 2018 óta a takarítási világnap eseményeit ez a szervezet irányítja Let’s Do It! World(wd) néven. Már az első évben, 2018. szeptember 15-én 17,6 millió embert mozgósítottak 157 országban.

Magyarország – TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! Egy egész héten át…

Magyarországon először 1993-ban volt kisebb-nagyobb szemétszüret.
Az akció további szervezésére a Cserkész Világszövetséget kérték fel, akik megkeresése kapcsán 1993-ban Magyarországon először – még a 4. Cserkész Világdzsembori előtt – a Magyar Cserkészszövetség is felhívást intézett tagjaihoz. 1995-től pedig már a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Magyar Turista Egyesület is hirdette és szervezett eseményt nagy őszi „szemétszüret” címen.


A TeSzedd 2011. májusában került először megrendezésre hagyományteremtő céllal. Szerintem igazán jól sikerült.
A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár kilencedik alkalommal valósul meg az ITM szervezésében. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket.

Szóval most rajtunk a sor. A zsákok és kesztyűk ma megérkeztek 🙂
Szerdán a sulisokkal szedek, szombaton pedig akinek van kedve csatlakozzon. Örülünk minden segítő kéznek 🙂
RÉSZLETEK ITT

*-a képek a szerző tulajdonát képzik.

Íme a mocsártalpak 🙂
Itt is szednek szemetet az észtek. Mi amit vittünk magunkkal azt el is hoztuk onnan (is).

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.