Milyen legyen? – madáretetés télen – fogadj örökbe madáretetőt II.

Olvasási idő: 3 perc

Ígéretemhez híven megosztom veletek az előadáson szerzett tapasztalatokat, információkat.
A madáretetők összefoglalója következik 🙂 Idő közben meg is érkeztek a fagyok is, szóval etetésre fel!
Arról, hogy mikor és mivel az előzőekben írtam, amit ide kattintva olvashattok.
Az élelmes cikkből kimaradt, hogy ha marad cinkegolyótok, akkor azt úgy tudjátok megőrizni, ha lefagyasztjátok, mert megavasodik egy év alatt. A vízimadarakat NE etessük! Sós szalonnát főzéssel tudjuk só mentesíteni.
Nos, akkor kezdjünk bele…

Az etetés előtt néhány szó az itatásról. Nem csak nyáron, hanem télen is szükséges. Az itatóban 4-6 cm mély víz az ideális, közepén kővel amire rá tudnak állni. Friss hideg vízzel töltsük meg és ha befagy a jegyet távolítsuk el.
Tudtátok, hogy a madarak nem csak por és víz fürdőt vesznek? hanem „hangyafüdőt” is szeretik!

Etetők fajtái – változatos lehetőségek

Nálunk telelő madaraknak sokféle lehetőséget biztosíthatunk. Az egészen urbánus megoldástól a klassz ökörszem-kastélyig.

Talajetető avagy a földre szórt eleség

Az etetés legegyszerűbb formája. Egyszerűen egy részt tisztítsunk meg a talajon és szórjuk oda a magokat. Fontos, hogy havazás esetén hó-mentesítsük. Sőt, néha úgy tűnhet, hogy még tele van maggal, de a legtöbb esetben azok már csak héjak. Védetté tehetjük kis sátor szerű féltetővel, de figyeljünk arra, hogy belátható legyen a madaraknak, hogy ne a macskáknak készítsünk svédasztalt.

A talajetető ökörszembarát kiegészítésének fő jellemzője, hogy nem egy nagyobb nyírt, gyepes térség közepén, hanem a számára ökológiai folyosót jelentő bokrok, sövények közelében található, ahova pirinyó barátunk ágról ágra ugrálva szinte észrevétlenül tud eljutni, innen pedig könnyedén kirebbenhet a talajetetőre is táplálkozni.
Az eleséget és az itatót a kéreg alkotta falhoz közel szórjuk le, illetve helyezzük el. Etető- és itatótálcát az „ökörszem-kastélyba” épített alacsony rönkökre is elhelyezhetünk, illetve egy-két marék mákot és kölest (vagy egyéb apró szemű magot) magába a kéregrakásba is vethetünk, hogy a madár helyben is tudjon táplálkozni.

https://www.mme.hu/okorszemet-szeretnek-az-eteton-menu

Tálcás etető akár az ablakpárkányon

Egyszerű tálca amire tesszük az eleséget. Egy virágcserép alátét.. Semmi extra, semmi bonyolítás. Amire figyelnünk kell a tálcás és később a függesztett etetőknél is, ha emeleten etetünk madaraink szemetel(het)nek. Például a cinke csak kicsípi a magot és máshol töri fel.

Takart – függesztett – lábon álló etetők

Ugye nem nehéz kitalálni miről is van szó 🙂 Örökbefogadási programunkban (még lehet jelentkezni) függesztett etetőket tudtok kitenni. Az oszlopra szerelt és a függesztett etetők előnye, hogy hó ellen védve vannak, bár ezeket is érdemes kitakarítani néha, hogy ne csak héj legyen az etetőben.


Első generációs #DiDi etető

Önetetők, cinkegolyók

A negyedik nagy csoport az önetetők tartoznak. Nagy előnye, hogy egyszerre jó nagy adag magot helyezhetünk ki, így ha nem tudjuk gyakran ellenőrizni az etetőt, akkor sem maradnak éhen látogatóink. Több félét lehet vásárolni illetve készíteni is. Ilyen például a cinkegolyó, azok a rácsos tárolók, amelybe sok-sok golyó fér. Vagy a pillepalackból fakanál segítségével készített, de lopótök, tejesdoboz is lehet alapja etetőnknek.


Második generációs #DiDi etető

… és ahogyan édesapám mondta: ami késik az nem múlik, hanem jön! Befejező részben az etetők látogatóiról ejtek néhány szót!

Tudjátok a legfontosabb: HA ELKEZDTED, NE HAGYD ABBA!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.