Fények, képek, gondolatok… és a gyakorlat.

Olvasási idő: 3 perc

A KözösNevező vendége 2023. március 8-án Baricsa-Horváth András operatőr volt.

András nagy dobozokkal érkezett. Hozott kamerát, lámpákat, laptopot, és rengeteg olyan történetet, amiből megtudtuk, hogy mi is az operatőri munka.

Aztán igen hamar előkerültek a kérdések, amik kötetlenné, közvetlenné és tényleg izgalmassá tették az előadást.
Haszán Zoltán újságíró előadása is megmutatta, hogy jó, ha az előadó át tudja adni a szakmája érdekességét, de tényleg színes-szagos, átélhető akkor lesz az előadás, ha minden őket érdeklő kérdést feltehetnek a közönség tagjai, amikre aztán érthető, kézzel fogható választ is kapnak.

A beszélgetés során megtudhattuk, hogy a Saul fia című filmben milyen képnyelvi eszközökkel dolgoztak, miért is működtek ezek jól, és milyen egyéb járulékos haszna is volt annak a képi világnak, ami a fimben megjelenik. Szó esett arról is, hogy mi hiányzik a TikTok videókból, és mitől működnek a rövid, akár csak pár perces videók.

Láthattuk, hogy egy természetfilm elkészítése milyen kitartást, tudást, és sokszor korai kelést igényel.
Gyakorlatban is megtapasztaltuk, hogy mennyit számít, ha nem egy, hanem kettő (három) lámpával világítunk amikor (mozgó)képet készítünk.

Az előadás után megkértük Andrást, hogy egy későbbi időpontban tartson egy előadást a szabadtéri fotózásról. Természetes fények mellett, néhány egyszerű fogást mutat majd, és bevezet a beállítások rejtelmeibe is. Egyszerűen egy mobiltelefonnal.
Amint egyeztettünk időpontot, az eseményről a itt és facebookon is hírt adunk!