Paprikás csiga – Bölcs Kelemen koboldjától

Olvasási idő: 2 perc

Tudjátok, hogy az egyik szívügyünk Dió Döme sétálója. Akik követik tevékenységünket, azoknak nem újdonság, hogy a DiDi egész sétáló-hálózattal rendelkezik. Első barátja Dömének, Kelemen volt. Bölcs Kelemen a bagoly, aki Bölcskén kelt éltere.

Koboldok ott is?

Kelemennek is szuper koboldjai vannak. Jártak nálunk a kobold konferencián is. Amikor a dunaújvárosi kórháznak plüss-gyűjtésbe fogtak, mi is beszálltunk. Amikor az összegyűjtött 129 db plüss megérkezett hozzájuk, akkor paprikás csigával vártak bennünket!

Paprikás csiga? Na, ne már!

A paprikás csiga receptjét Merci koboldnak köszönhetjük, aki egyébként az egyik legmókásabb mesélőnk! Hallottátok már az ő hangján a Két béka és a kút vagy a rátóti csikótojás meséjét?

Ez most sós vagy édes?

Akkor ideje, hogy lehulljon a lepel, és álljon itt a recept:

Hozzávalók:
Tésztához:
500 g liszt
30 g élesztő
250 ml tej
3 ek cukor + az élesztőhöz
1 csipet só
2 db tojás sárgája
100 g vaj

Töltelékhez:
100 g vaj
2 csapott ek pirospaprika
150 g porcukor

Tetejére:
200 ml tej
1 csomag vaníliás cukor


Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, sót, tojások sárgáját, a felolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát és jól kidolgozzuk, meleg helyen kb. egy órán keresztül kelesztjük.
A tésztát 3-4 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a paprikával összekevert porcukorral. Szorosan felcsavarjuk mint a bejglit és 1-1,5 cm vastag karikára vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 15-20 percet hagyjuk pihenni.

Sütőt 180 fokra melegítjük és a csigákat 25-30 perc alatt megsütjük. Figyeljünk arra, hogy ne égjen meg a paprika, mert akkor megkeseredik. Forrón kenjük meg a vaníliás cukros tejjel, ettől még puhább és finomabb lesz

Jó étvágyat!