„Úgy még nem volt soha, hogy ne legyen sehogy”c

Olvasási idő: 4 perc

PORTRÉ – BéCsé

Bitskey Csaba, ismerőseinek, barátainak csak BéCsé, tősgyökeres diósdi. A helyi közéletben sokszor mond véleményt, de nincs aktívan jelen a neten. Jobban kedveli azokat a programokat, ahol személyesen lehet másokkal beszélgetni. Jóhumorú, vidám ember, a társaság motorja. Bulgáriáról szóló előadásából is kiderült, hogy két lábbal a földön áll, nem kockáztat, de messze áll tőle, hogy a váratlan helyzeteket, megoldandó feladatokat túlaggódja. Az utazás az egyik hobbija.

Rugalmasabban, olcsóbban

DiDi: Bulgáriában gyerekekkel voltál nyaralni és úgy tűnt, hogy ez egy kivételes alkalom volt. Milyen társasággal szoktál általában utazni?

Jellemzően a családdal. Ez a feleségemet, a gyerekeket, néha a szülőket és ritkán a testvéremet jelenti.

DiDi: Szeretsz vezetni. Volt már olyan utazásod, amit szintén autóval tettél meg? Előnyben részesíted ezt a módszert a repülőgéppel, vagy busszal szemben?

Racionális érvek mentén döntünk az utazás módjáról. Az autó rugalmassá teszi az utazást. Négy fő fölött, pedig olcsóbb is autózni.

DiDi: Voltál már iroda által szervezett nyaraláson? Ha igen milyen benyomásaid voltak?

Igen, volt már, hogy utazási irodán keresztül foglaltunk. Nagyon jól éreztük magunkat, annak ellenére, hogy ez a fajta utazás nem a mi ízlésünk szerint való volt.

DiDi: Európában merre jártál még? Mi határozza meg, hogy hová mész nyaralni?

Ha valami beakad, akkor ott nyaralunk. Lehet, hogy csak két év múlva, de biztos, hogy elmegyünk oda, amit kinéztünk. Skandinávia, Baltikum, Spanyolország és Portugália maradt ki eddig az európai célpontok közül.

DiDi: Repülős nyaraláson voltál már? Merre?

Igen, a repülős utazást sem vetjük el, ha kis létszámban utazunk. Róma, Prága, Berlin éppúgy megvolt, mint Tokió.

DiDi: Meséld el a legviccesebb kalandodat, ami nyaraláson ért!

Olyan helyzetekbe kerülünk, amik azért viccesek, mert személyesek. Nem adnám ki az útitársainkat. 🙂

DiDi: Van-e olyan étel nálatok, amit először nyaraláson kóstoltál, és annyira megszeretted, hogy azóta is eszitek?

Abszolút! Sőt, éppen ezek az ételek azok, amikkel nem tudunk betelni!

Közös tervezés és spontaneitás

DiDi: Az előadáson az derült ki, hogy szeretsz alaposan felkészülni a nyaralásra. Ez mindig így van, vagy csak a gyerekek kedvéért történt így?

Szeretem a netet böngészni, és a lehető leg eldugottabb kincseket is megtalálni. Olyan dolgokat, amikről szinte csak a helyiek tudnak. A változás abban volt, hogy a gyerekeket is bevontuk ebbe a tervezgetésbe. Szállodákat, apartmanokat, éttermeket, kis kocsmákat, tengerpartokat, nevezetességeket is sokszor néztünk együtt, de ha már ott ültek a mellettem, a google maps segítségével az útviszonyokat és a várható panorámát is nézegettük. Ezek egyébként segítettek is egy-egy megálló kiválasztásában.

DiDi: Mennyire szereted a váratlan helyzeteket és a spontenaitást?

Nagyon szeretem. Értékelem a gondosan felépített, eltervezett nyaralás adta nyugalmat, de akkor érzem magam elememben, ha menet közben dönthetünk, választhatunk. Ennek vannak kockázatai, de úgy még nem volt soha, hogy ne legyen sehogy.

Tanulság, és erre igyekeztem az előadást is felépíteni, hogy hogyan lehet megfordítani a gyerekekben a szülőkkel töltött nyaralással kapcsolatos ellenérzéseket. Ez idén olyan jól sikerült, hogy a nagy gyerekek (18 évesek) a DiscoverEU programban Bulgária és a Balkán felfedezésén gondolkoznak.

Nekem ennél erősebb visszajelzés nem is kell.