Diósdiak Diósdért története – Zebrazászló /1. rész/

Olvasási idő: 2 perc

A Diósdiak Diósdért klub, facebook-csoport, nem is csoportként vagy klubként kezdte meg működését. De akkor hogy is alakult ez az egész?
A kezdetektől mutatjuk be a történetet.

2017. novemberében, egy lelkes (talán gödöllői?) nagymama megelégelte, hogy az unokáit minden nap életveszélyes művelet átkisérni a zebrán. Bár a világ több pontján létezett már, ő egymaga is a már bevált megoldásra jutott, azaz zebrazászlókat telepített a gyalogátkelők mellé.

A leleményes megoldás pillanatok alatt bejárta a magyar sajtót.
Láttuk a helyi közlekedés gyenge pontjait, köztük a gyalogosok helyzetét, és valamikor 2017. decemberének közepén be is indult a diósdi zebrazászló mozgalom. Két ember elkezdte. Gyűjtöttük az adományozóktól a láthatósági mellényeket, elvittük varrónőhöz, nyeleket faragtunk, volt aki tartókat adományozott.

Egy hét alatt (Figyelem! Karácsonyi időszakról beszélünk!!!!!) Diósd több gyalogátkelőjénél sikerült telepítenünk a zászlókat. Láttuk, hogy jó célokért hajlandók mozdulni az emberek, főleg, ha ezek a célok a saját biztonságukat, nyugalmukat is szolgálja.
Pillanatok alatt szerveződött egy olyan laza közösség, ahol bár a tagok nem feltétlenül ismerték egymást személyesen, mégis tudták, hogy nincsenek egyedül. Őket aztán, a könnyebb kommunikáció érdekében összekötöttük a Diósdiak Diósdért facebook-csoportban.

Tudtuk, hogy a zászlók elkészítése, kihelyezése az egyszerűbb része a feladatnak, így kerestünk, és szinte azonnal találtunk is gazdákat a zászlóknak. Ezek a gazdák voltak azok, akik „gondjukat viselték” a közös munkával létrehozott kis hálózatnak. Ők lelkesen és lelkiismeretesen jelezték, ha az örökbe fogadott zászlókkal gond van.

Időközben megtapasztaltuk, hogy tájékoztatás hiányában nem mindenki tudja, hogyan is kell használni a zászlókat. Így kisebb kampányt indítottunk, és sikerült elérni, hogy az iskolásoknak például osztályfőnöki órán elmagyarázzák, hogyan is kell használni ezeket a kis integetőket.


Ami pedig általános felismerés lett:

Sokan vettük észre, hogy az Önkormányzat, legjobb szándéka ellenére sem tud mindenben azonnal, vagy legalább gyorsan a segítségünkre lenni. Így egyszerűbb, hatékonyabb egy-egy minket zavaró probléma megoldását a saját kezünkbe venni.

Így jöttek az igények, az ötletek, a megoldások, amiket a további részekben osztunk meg veletek.