Diósdi bicajos 10/10-es

Olvasási idő: 7 perc

A Bicajjal Budapestre posztra érkező reakciók alapján jutottam arra, hogy ajánlok Diósdhoz közeli bicajos célpontokat. 10 hely, ami 10km-en belül van, így akár kisebb gyerekekkel is el tudtok oda tekerni. Remélem mind a 10 hely olyan, amire azt mondjátok, hogy 10-est érdemel a 10-es skálán.

1. Érdligeti-tó és a Kutyavár

Kezdjük egy könnyűvel, amit szerintem a többség már jól ismer. Diósd központjából a Petőfin és a Homokbányán sebességkorlátozás és kamerák vannak, de sajnos ez sem segít néhány kevésbé kedves emberem, szóval vigyázzatok. A 70-es út melletti kerékpárúton már egész biztonságos körülmények között lehet tekerni, itt csak a kerékpárútra parkoló autók jelentenek némi kihívást. Nemhogy 10, de Diósd közepéről még 3km sincs a tó, ami régen strand volt. Mellette játszótér. Szóval ez egy tökéletes célpont a legkisebb bicajosokkal.

Érdligeti-tó

Innen csak kicsit kell tovább tekerni a Kutyavári utcán a következő látnivalóig, a Kutyavárig. A legenda szerint Hunyadi Mátyás építtette vadászkutyái és pecérei számára. Ma már csak romjai láthatóak.

Kutyavár

Hazafelé tudtok jönni ugyanarra, amerre mentetek, illetve ha a Kutyavári utcán kicsit fentebb mentek, akkor a Tárnoki u. – Völgy u. útvonalon is vissza tudtok tekerni a Petőfi – Homokbánya sarokra.

Térkép – 1. Érdligeti-tó és Kutyavár

2. Papi földek – Városliget

A kampányos átadás, baleset és polgármesterváltás után végre tényleg elkészült a Záportározó / Papi földek helyén Érd új parkja, a Városliget. Diósdról a legegyszerűbb a Gyár utcán lemenni a vasútig és a sín alatt átgurulni a bicajos átjárón.

A Városligetben szőkőkút, kilátódomb, játszótér és sok minden egyéb van, ennek köszönhetően jó időben elég nagy a tömeg. Szóval inkább csak járvány után ajánlanám ezt a helyet.

Nincs a helyről jó fotóm, de a facebookon meg tudjátok nézni.

Térkép – 2. Papi földek – Városliget

3. M&M, azaz Minaret és Magaspart

Érdre áttekerni gyerekekkel a legegyszerűbb, ha az Érdligeti – tónál legurultok a vasútállomásig, ott ki a Duna utcára és le egészen az Aranyos utcáig, utána az Ágnes utcán egész a Stop Shopig el lehet jutni forgalom nélkül. Onnan a Béke téren keresztül a legjobb elmenni a Múzeum sétányig. Az Alsó utca kevésbé forgalmas, azon érdemes végig menni és csak ott kimenni a Felső utcára. Át az M6 alatt és már kint is vagytok az Ófaluban.

Az Ófaluban kisebb a forgalom, gyakorlatilag bármelyik úton nyugisan lehet bicajozni. A legfőbb látnivaló a Minaret. Kulcsot egy közeli házból tudtok szerezni, ki van írva, hogy pontosan honnan és mennyiért.

Minaret

A Mély utcában vacak macskakövön kell leküzdeni egy hálátlan emelkedőt. Cserében csinos pincéket lehet látni. Ha felértél, akkor fordulj balra a földúton és tekerj sokat a Fehérkereszti úton a Sánchegyi útig. (egy kukacos táblánál kell balra fordulni) Innen vacak földúton lehet eljutni Attila váráig, de megéri a küzdelmet, mert valami ilyesmit találtok majd fent.

Magaspart

Térkép – 3. Minaret és Magaspart

4. Gát és ártéri erdő Érdnél

A fent leírt módon menjetek el Érd-Ófaluba, de ott most ne a Pincesoron tekerjetek fel, hanem a gáton induljatok Budapest felé. A gáton kiváló minőségű aszfalt van, igazi élvezet ott tekerni. A gátról több helyen le tudtok menni a Dunához, ahol ilyeneket lehet látni:

A holtág tükre

Térkép – 4. Gát és ártéri erdő Érdnél

5. Tárnoki-tó

A Tárnoki-tóhoz vezető legrövidebb út, nem a legkönnyebb… Aki spórolni akar a mászásokkal, a Sárd utca felé megy, majd a Márián folytatja és a Vadlúd utcán megy ki a Sóskút felé vezető országútra. Ennek az útvonalnak előnye, hogy viszonylag kevés szint van benne, hátránya, hogy sokat kell menni a sóskúti úton, ami forgalmas.

Az alternatív útvonal, ha a Kutyavár felé mentek és a Tárnoki utcán és a Szőlőhegyi úton keresztül megy Érden. Ebben lényegesen több a szintemelkedés, ráadásul a Szőlőhegyi egy részén földút van kátyukkal és kövekkel. Viszont nagy előnye, hogy így már csak keveset kell menni a Sóskúti úton.

A balra fordulni a Horgász sétánynál kell és az utca végén találjátok a tavat.

Tárnoki-tó

Térkép – 5. Tárnoki-tó (kevés szinttel)Térkép – 5. Tárnoki-tó (rövidebb)

6. Édenkert lovakkal és titkos tavak az M0 tövében

Diósd legmagasabban fekvő részére feljutni a legtöbbünknek megnöveli a pulzusát. Annak persze nem, aki eleve ott lakik. Viszont megéri felküzdeni magad a Meggyes utcáig, mert onnan indul a Bajuszfű utca. Ez persze nem egy valódi utca, hanem egy földút, ahol nem házak, hanem szántó és gyümölcsös van. A gyümölcsösben gyakran lehet lovakat látni, azért már önmagában érdemes lenne ide feljönni.

Lovak a gyümölcsösben

Ehhez már csak ráadás, hogy ha még feljebb tekertek, akkor az M0 tövében rejtőzködő kis tavakat is megtalálhatjátok.

Az M0 titkos tava

Térkép – 6. Az M0 titkos tava

7. Anna-hegyi-kilátó

Az M0 titkos tavaitól fel lehet tekerni földúton az Anna-hegyi-kilátóhoz. (igen, emelkedik…) A másik lehetőség, hogy az Országzászlótól nem messze található átjárón mentek át az M0 felett Anna-hegyre. Onnan választhattok egy utcát, igazából szinte mindegy melyiket, mert mindegyik emelkedni fog. Változik, hogy melyik út milyen minőségű, de mindegyik emelkedik. Azt mondtam már, hogy a kilátóhoz felfelé kell menni és végig emelkedik?

Persze a jutalom sem marad el, a kilátóból messzire ellátni (ha az időjárás kegyes) és a torony tövében vannak padok és asztalok is egy szolíd uzsonnához.

Kilátás az Annahegy tetejéről

Térkép – 7. Anna-hegyi-kilátó

8. Törökbálinti-tó

Törökbálintra átjutni csak valamelyik domb megmászásával lehet. A sportosak mehetnek az Annahegyi-kilátó felé, de ebben az esetben talán jobb bevállalni az autókat és rendes úton menni. Illetve kompromisszumnak ajánlom a Séta u. – Hegyalja utca útvonalat, ami kicsit emelkedős, kicsit forgalmas.

Törökbálinton a bátrabbak mehetnek a Bajcsyn, a forgalmat kevésbé szeretők pedig fentebb a József Attila utcán. Utóbbi esetben érdemes megnézni a Szérüskertet is, szerintem szép hely.

Török Bálint szobra

A Tópark tava (Törökbálinti-tó) mellett sokan sétálnak, legyetek óvatosak, kutyák, gyerekek és minden egyebek ugrálhatnak a kerékpárútra.

Törökbálinti-tó

Térkép – 8. Törökbálinti-tó

9. Hárosi-Duna

Ez már korábban is reklámoztam, de egyszerűen kötelező elvinni oda minden biciklizni tudó gyereket, ezért ebbe a posztba is beteszem.

Kerékpárút a Hárosi-Duna mellett

Térkép – 9. Hárosi-Duna

10. Az eldugott mozdony

Budafok és Budatétény határán két kerékpárút is van egymással párhuzamosan, egymástól kevesebb, mint 100m-re. Az egyik a Duna partján megy, a másik pedig az út és vasút másik oldalán, amerre a 33-as busz jár. A kettő között bújkál egy mozdony.

A Campona felé rövidebb, de a Duna melletti út látványosabb. A két út előnye, hogy így könnyen tudtok belőle körtúrát csinálni. A mozdony környékén és mellette az aluljáróban gyakran van törött üveg, legyetek óvatosak!

A titkos mozdony

Térkép – 10. A titkos mozdony

Zárszó

A lista nem teljes, nem objektív és nincs kőbe vésve. Nekem ezek az aktuális kedvenceim, de biztos van még látnivaló, amiket kihagytam. Kommentben várom a tippeket, hogy tavasszal egy újabb összefoglalót írhassak az akkori kedvenceimmel, amik remélhetőleg tele lesznek újdonságggal. 🙂

(A poszt címét az egyik szegedi kocsma 10 euróért 10 rövidital ajánlata ihlette, de ahhoz semmi köze. 🙂 )