Mese a hűsölő krumplikról, amiknek aztán melege lett

Olvasási idő: 2 perc
Az ember lánya kinyitotta a hűtőajtót, és megakadt a szeme egy lezárt dobozon.

Morfondírozik imígyen:
– Hm. Ezmiez? És ki tette ide? Ekkor előveszi a dobozt, kinyitja, s lám! 3-4 megpucolt, hajában főtt krumpli árválkodik összezsúfolva a szűk kis cellában.
– Vajh mióta hűsölnek a hűtőben rabságban? Aha! Van annak már 3-4 napja is. Mi legyen veletek 3-4 árva krumplik?
– Hm. Hm. – ennyit se mondhattak a burgonyák, mert az ember lánya elbuddhásodott és ezért megvilágosodott.

Előkapott…

1db tálat, 1 db sajtreszelőt. És! Lereszelte a pityókákat. Akkor pedig elővett 1 db evőkanalat és odament a lisztesdobozhoz, hogy a reszelt kompérhoz annyit tegyen a lisztből, amennyit gondolt. Gondolt pedig úgy 5-6 nagyon púpozott kanálnyit. Aztán még egyet. Akkor utána elővette a zsírosbödönt és 2-3 nem púpos kanál zsírt tett a liszthez, de még a só is eszébe jutott, ezt hozzátette a liszthez csak úgy gondolomra 2-3 teáskanálnyit, szintén nem púpozva, mert spórolás is van a világon. Eztán fogott egy bögrét, abba bele háromnegyedig tejet, abba bele 1 teáskanál cukrot, meg amennyi élesztőt talált, ami ugyan nem volt sok, de fagyos. Aztán ezeket békén hagyta, a zsírt meg elmorzsolta a liszttel és akkor megnyugodott. Eszébe jutott, hogy hát van itthon tojás, így mindegyik tojásnak – 3 db – a sárga és gömbölyű felét betette a tálba, majd az élesztős-cukros-futott még tejet is. Ezt összekutyulta és addig gyúrta, dagasztotta, míg jó lett.

Akkor pedig békén hagyta…

…addig, amíg jó duplájára nem nőtt. Akkor lapította, megkente szépen sós felvert tojással, négrét hajtogatta, fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ez négyszer tette meg – s a végén amikor ismét kinyújtotta, a tetejét meghasgatta így is meg úgy is, ettől a teteje kockás lett. Akkor pedig a maradék tojáshoz tett kis piros paprikát, jól összeverte őket, és jól megkente vele a hasgatott-kockás tetejű tésztát. És akkor pedig szépen kiszaggatta, tepsibe tette és csak megsütötte, nem égette. Aztán pedig megkóstolta és jól megjárta mer megsütötte a száját is – pedig azt nem akarta. Hát így…

Hozzávalók:

  • 3-4 hajába főtt krumpli reszelve
  • 5-6 púpos evőkanál liszt esetleg még 1 😉
  • 2-3 csapott evőkanál zsír
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • kb.1,5 dl tej
  • 3 tojás sárgája + 1 egész a kenéshez
  • gondolatnyi piros paprika

A képen medvehagymás pogácsát láttok 🙂
A mese Dió Döme egyik koboldjától származik.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.