Alsbach-Hähnlein

Olvasási idő: 4 perc

A DiDi számára Diósd kapcsolata a sváb hagyományokkal fontos, ráadásul Németországban a civil szervezeteknek és az önkéntességnek komoly hagyományai vannak, ezért tanulmányi útra indultunk a testvérvárosunkba, Alsbach-Hähnleinba. A szakmai beszélgetések közben megnéztük a várost és a környékét is, ha már ott jártunk. És most megosztjuk veletek, hogy mit láttunk. A cikk hosszú lesz, szóval hozzatok egy teát vagy egy pohár bort, dőljetek hátra és úgy kezdjetek neki. 🙂

Zwingenberg

Zwingenberg, a szomszéd település

Az ismerkedést nem Alsbachban, hanem a szomszédjában, Zwingenbergben kezdtük. A régi időkben ez egy gazdag város volt, amit leginkább a kedvező geográfiai helyzetének köszönhetet. (értsd: a Rajna mellett csak itt lehetett közlekedni, és az útvámból jól éltek.) A régi jómódról tanúskodik a történelmi belvárosa is. Nem bírom megállni, hogy ne mutassak róla több képet.

Alsbach-Hähnlein

Azóta sok víz lefolyt már a Rajnán, változtak az idők és manapság már inkább az számít, hogy egy településnek mennyi bevétele van a helyi cégekből. Ez viszont Alsbach-Hähnleinnak kedvez, hiszen a testvérvárosunkban egy nagyon jól működő ipari park van. Függönygyár, konténergyár, mobil wc üzem, dönerhús-gyár, autózúzó, vallásos TV stúdió, stb.

Van egy hatalmas gáztározó is a föld alatt, 500baros nyomással. Egyszer régen kigyulladt és olyan magas lángok voltak, hogy amerikai tűzoltók tudták csak eloltani a tüzet. Mi normál állapotában találtuk, békés eperföldeket láttunk csak.

A kedvencem a Pombär sütöde. Az Intersnack üzeme jó nagy és persze más is készül ott, de a gyerekek leragadtak a Pombärnél. Meg annál, hogy a gyár kéményeken kiváló szűrők vannak, így onnan nem kerül ki semmi rosszaság. Kivéve amikor szűrőt cserélnek, mert akkor rántott hús illat van az egész városban.

A bevételek itt nem tűnnek el, nem utalódnak tévesen, stb., hanem értelmes dolgokra költik. Több ovi és iskola is van, játszóterek és olyan helyek, amik a közösségi életnek adnak teret. Jól felszerelt helyeket lehet bérelni családi és baráti rendezvényekhez. Még városi bográcsfelszerelés is van. A csarnok 3 részes, külön-külön is lehet bérelni, ottjárttunkkor nénik tornáztak benne. A 3 rész együtt alkalmas hivatalos kézilabda meccs rendezésre.

Alsbachban régen nagy kecskevásárok voltak. A 30-as sebességkorlátozásra cuki kecskék hívják fel a figyelmet. Ilyet el tudnék képzelni a Petőfi utcában is… A régi piac mellett épül egy játszótér, természetesen ez is állatos.

Gaasemarkt

Vár

A város felett van egy vár. Régen rablólovagok éltek ott, ma már csak néhány vicces gatyás tyúk, nyuszik és pávák. Kedvelt kirándulóhely, a környékbeli városokból sokan járnak oda hétvégente. Mondanom sem kell, hogy a vár mellett is van játszótér.

Az Alsbach-Hähnleinban töltött rövid időt egy közös vacsorával zártuk. Egy civil egyesülettel találkoztunk eredetileg, de ott a városvezetésnek a civilek és a testvérváros egyaránt fontosak, ezért a polgármester meghívott minket egy helyi étterembe.

Sör

Folytatás

Lesz folytatás. A posztnak is lesz folytatása, hiszen a DiDihez leginkább hasonlító egyesületről még sok mesélnivalóm van. És lesz folytatása az együttműködésnek is, de erről szintén egy későbbi posztban mesélek majd.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.