Zanox… időhurok a PinceMoziban

Olvasási idő: 4 perc

Azt gondolná az ember, hogy közel egy év alatt és jó pár kertmozi után, már mindent begyakoroltunk, nem érhet bennünket meglepetés. Olyan dolog történt, hogy még mi is meglepődtünk.

Délután három

Megérkeztünk, ki és lepakoltunk. Kipakolásnál pipalgatom fejben a listát… basszuskulcs! A rövidfilm!! Az otthon maradt. Sebaj, egy gyors kör, és minden a helyén.

Délután negyed öt

Délután negyed öt, minden a helyén, mozigép, székek, popcorn, mogyoró, ropi, és a gumicukor!

Délután öt óra

Nagyszerű közönség, törzs-mozizók és először csatlakozók 🙂 DISZKÓKIRÁLY négy percnyi bevezetés… Máris indult a ZANOX.

A nézőtéren: kuncogás, az érettségi jelenetnél szinte mindenki visszarepült az időben, poénok, jó zenék, vitt minket a történet. Többször ugyanannál a konyhaasztalnál ül főhősünk, kihúzza a szerencseszámat… zanoxra, házi pálinka! Csíkos zacsiba a bundáskenyér… aztán valami változik.

Este hat

Ilyen még nem volt. EGY kattanás és kukk sötét. PÁNIK (részemről) gyors telefon, pince újra indítás. Eszembe jut, hogy a film végére hozott zanox tabletta (savanyú cukor- vitaminos dobozban), és a csatosüvegben (citromleves flaska nem volt otthon) lévő házi pálesz átlendíthet bennünket a nehezén.

Amikor betoppan az alkotó

Persze mikor máskor futott volna be a rendező, Baranyi Benő, ha nem ekkor. Kezemben pálinka, zsebemben „ZANOX”. Vidám pillanatok voltak. Nektek is köszönjük a rugalmasságot, kedves mozizók!

A film és a beszélgetés

A filmről remek kritikák születtek, majd olvassátok el. Én most Zsuzsa engedélyével az ő kommentjét osztanám meg veletek:

A Zanox „margójára”: Ismeritek azt az érzést, hogy kijöttök a moziból, mosolyogtok és arra gondoltok, nem is olyan rossz hely ez a világ, ahol ilyen jó dolgok születnek? A mai film, Baranyi Benő Zanox című filmje ezt adta nekem. Megnevettetett és elgondolkodtatott egyszerre. Nagy hibám, hogy sokszor kitalálom egy-egy film, történet végét. Ma nem ez történt. A főhős minden nekifutása ugyanannak a napnak – hiszen „időhurok-sztori”-ról van szó – meglepetés volt számomra, különösen akkor, amikor a dolgok kezdtek kicsúszni a kezéből. A film sokkal jobban tetszett, mint azt az előzetesből sejthettem volna. Baranyival beszélgetni szintén egy élmény volt. Nagyon köszönöm, hogy a Mozi – így nagy betűvel – visszatért az életembe, hála neked, Orsi. Hiszen Kis Hajni, Bodzsár Márk, Bernáth Szilárd filmjei is nagyon megérintettek, egyre jobban sajnálom, hogy nem tudtam mindig ott lenni vasárnap délutánonként.

Balassa Zsuzsa

Baranyi Benő fiatal, egyedi látásmódú rendező, forgatókönyvíró. Fantasztikus íve volt a filmnek. A helyszínek kiválasztása, Komló, Dunaújváros, Budapest is telitalálat. A zene, nem tudok vele betelni, a képi megjelenítés – nekem nagyon betalált. A fantasztikus 80-90 évekbeli narrátor, aki mindet felolvas – Bozai József – aki egykoron Diósdon élt, ez még Benőt is meglepte.

Azt hiszem a többiek nevében is mondhatom, hogy várjuk a Barna Béla spin-offot!

Hálás vagyok a lehetőségért, hogy az alkotások és rendezők elfogadják meghívásunkat, hihetetlenül jó érzés!

Benő alkotásait ITT érhetitek el. Ha rám hallgattok, akkor nem nézitek meg az összeset, vagy ha mégis, akkor is eljöttök majd és újra megnézitek velünk is, amikor a DiDi filmklubja – bemutatja a következő Benő alkotást. Rövid filmjeit pedig a vimeon is megnézhetitek.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.