Egy csepp is fontos – Víz világnapja

Olvasási idő: 4 perc

Kellemes, játékos hangulatú rendezvénnyel ünnepelte a Víz Világnapját a Diósdiak Diósdért Egyesület, a Víz Koalíció (VK) tagjaként csatlakozva a Víz Hete eseménysorozathoz, 2024. március 21-én a PrésBárban.  

Röviden a Víz Koalícióról

Március 22. a Víz világnapja, az eseményt az ENSZ kezdeményezésére 1993 óta rendezik meg világszerte. A DiDi a Víz Koalíció tagjaként vett részt a rendezvénysorozatban. A Víz Koalíció országos szerveződés, amelynek egyik különlegességét az adja, hogy érintett civil szervezetek, önkormányzatok és szakszervezetek közösen dolgoznak a magyarországi vízhelyzet feltérképezésén és javításán.
2021-es indulása óta a lakosság biztonságos ivóvízzel történő ellátását szorgalmazza. A DiDi 2023 februárjában csatlakozott a Koalícióhoz – Bea és Orsi képviselik az egyesületet, de idén már Érd önkormányzata is tagjai.

2024 – Egy csepp is fontos

Csütörtökön az eseményt egy a rövid, hivatalos, vízzel kapcsolatos bevezetővel kezdtük, majd a víz fontosságával (water conflict) kapcsolatos rövid animációs filmvetítés követte, melynek szünetében játékos kérdésekkel szórakoztattuk a vendégeket.  (a film a bejegyzés végén megtalálható)

Nagy sikert aratott a Csőtörés térkép játékunk, amit nem csak azért tartottunk fontosnak, hogy az elavult diósdi csövekkel kapcsolatos gyakori problémára hívjuk fel a figyelmet, hanem egyben lakóhelyismereti játékként is funkcionált. Nagy örömünkre mind a fiatalabb, mind pedig az idősebb korosztály nagy lelkesedéssel keresgélte Diósd térképén az érintett csőtörés helyszíneket, és meg is találta mind a 75-öt helyszínt, ahol az utóbbi 15 hónapban csőtörés történt, beleértve a tavaly karácsony előtt, a Homokbánya úti giga csőtörést. 

Kvíz – vizes tudás

Diósdi vízszolgáltatással kapcsolatos, és általános vizes kérdéseket felsorakoztató kvízzel folytattuk. Amely többek között az ÉTV és ÉTCS, mint helyi szolgáltatók tevékenységével kapcsolatos tájékozottságot firtatta. A helyes válaszokat apró ajándékkal jutalmaztuk. Kvízkérdések az est folyamán többször előkerültek.

Felismered, melyik a diósdi?

Az est egyik fénypontja a vízkóstoló volt, 5 fajta víz közül kellett kóstolással kiválasztani: két ásványvizet, két (beleértve a diósdi) csapvizet, és az érdi forrásvizet. Versits Gabi szenzációs ízlelési eredményt ért el, mind  az öt vizet be tudta azonosítani, ezért jutalmul hatalmas tapsot és egy cuki gumikacsát kapott. Másik játékosunkat, Magdikát a három helyes válaszért szintén megjutalmaztuk

Szórakozás – Kell a víz és Gumikacsa horgászat!

Az est zárásaként Gumikacsa halászatot – ami egyáltalán nem volt egyszerű, valamint a Víz Koalíció Kell a víz társasjátékát vetettük be. A társasjátékot Kun Csaba vízépítő mérnök alkotta meg edukációs jelleggel, azaz sok hasznos vízügyi információt lehet a játék közben megtudni a szerencsekártyákról.

A Víz Koalíció Tiszta Vizet a Poharainkba petíciójának aláírását javaslom mindenkinek, aki a hosszútávon biztonságos ivóvízellátást támogatja. Víz hete 2024 jelmondata:

Víz. Jövő. Időben.

Köszönjük az aktív részvételt, jó volt veletek együtt ünnepelni a Víz Világnapját.
Köszönet a DiDi összetartó csapatának, mind az előkészítés mind a lebonyolítás igazán szervezetten és gördülékenyen ment. Előkészítés és lebonyolítás: Bea, Krisztina, Feri, és Orsi. A fotókat Csősz Kati készítette, a csokit Hédi osztotta, a technikusunk ismét Tas volt.