DiDis kiszámoló – Mocskos anyagiak

Olvasási idő: 5 perc

Nincs ingyen semmi. Tudjuk, tudtuk. De mennyi pénz szükséges olyan ötletek megvalósításához, amikkel igyekszünk Diósdot még jobbá tenni?
Mi már a legelején tudtuk a Diósdiak Diósdért csoportban, hogy a feladatok megoldásához, ötletek megvalósításához, feleannyi kreativitásra sem lesz szükség, mint a mocskos anyagiak biztosításához.

Bármibe is kezdünk bele, három lépésben kell gondolkoznunk:
1. Hogyan és mennyi pénzből tudjuk a legolcsóbban megoldani?
2. Hol tudunk még költséget csökkenteni?
3. Ki mit tud hozzátenni?

Hogy miről is beszélünk? Érdemes az elméleti sík helyett gyakorlati oldalról közelítenünk.

Egy zebrazászló darabja majdnem 80 Ft. Igen! Úgy 80 Ft, hogy a legfontosabb alkatrészt, a láthatósági mellényt Ti adjátok össze hozzá és a „munkaerőt” a varráshoz!
Persze, 80 Ft nem nagy pénz! De egy zebránál öt darab zászló van. És igen gyorsan kopnak, tűnnek el, mennek tönkre. Évente kb. 100 db zebrazászlót gyártunk, hogy pótolni tudjuk a hiányt. (2017. decembere óta futó projekt)

Szakad, törik, eltűnik

A kukáknál most volt áremelés. Nem is kicsi. Egy kuka ára eddig kb. 1000 Ft volt, most 1400 Ft az önköltség.
Persze, 1400 Ft nem nagy pénz! De eddig közel 50 kukát állítottunk csatasorba. És hiába a gondos gazdák, a kukák is öregednek.

Kukák bevetésre készen

Padokhoz szükséges alapanyagot (raklapokat) ingyen kapjuk. Ezeket már csak minimálisan bontani, aztán darabolni, majd összeállítani szükséges. Nem vagyunk ökoterroristák. Mindent, még a kihúzott szöget is újrahasznosítjuk. Utána jöhet a csiszolás, festés, kiszállítás. Ripsz-ropsz kiderül, hogy egy pad 3500 Ft-ra jön ki.
Persze, 3500 Ft nem nagy pénz, főleg egy kézzel összerakott 😉 padért! De ha összeszámoljuk, kiderül, hogy eddig 15 padot szereltünk össze, és hordtunk ki (több esetben háton) a kőbányába, erdőbe, kilátóhoz…
És hiába a rendszeres karbantartás, bizony a padok sem örök életűek. Például a 15 méteres zuhanást elég rosszul viselik.

Vándorló, mélybe és magasba vágyó padok!
Szemétszüret? Hetente

Dió Döme sétálójára mostanában már-már összeszorult gyomorral járunk ki. Hetente összegyűjtenek a kukáink 120 – 160 liter szemetet. Ezt a mennyiséget összeszedjük és levisszük a sorompóhoz. Ezen kívül a Felső Kőbányából is lehozunk 120 litert, hogy ne álljon ott hetekig az Önkormányzat edényében. Persze, nem kézben! Szemeteszsákkal. Igen, minden alkalommal új zsákot teszünk a teli kukazsákok helyére. Ennek darabja 15 – 20 Ft körül van.
Persze, 15 – 20 Ft nem nagy pénz, pláne, ha a munkával eltöltött, alkalmanként egy-másfél órához viszonyítjuk! De ha valaki járt az elmúlt egy évben a kőbányáknál, láthatja, hogy bizony hetente 15 -17 kukazsákot elhasználunk, Az év 52 hetében.

Táblák – anyagi forrásaink felemésztői
Amikor a szívünk facsarodik, mert eltűnik, eltörik… akkor megjavítjuk!

Aztán a megrongált tárgyakat is javítjuk. Padot, hintát, kukát, táblát. Kedvenc bútorunk a hinta. Arra eddig egészen keveset kellett költeni. Talán, ha 3-4000 Ft-ot tettünk bele javítgatásokba. A táblák, amiken a mesehallgatáshoz szükséges QR-kódok vannak, ára 7-800 Ft. (Ilyen táblából 15 van folyamatosan üzemben. Hetente lehetne cserélgetni őket, mert valakinek az okoz örömet, hogy ezeket a táblákat leszedi, felgyújtja, tönkre teszi.)

Az örök kedvenc

És persze ott a szerver költsége, a laminálás, nyomtatás, és még egy csomó apró mozzanat, tényleg filléres tétel amit már nem is forintosítunk!

A munka, amit ezekbe a projektekbe teszünk, azokban a pillatokban térülnek meg, amikor látjuk, hogy használjátok a kirakott bútorokat, eszközöket. Vagy akkor, amikor találunk egy képet, ami a Dömén készült. Vagy amikor látjuk, hogy micsoda sikere van egy Talányos Ófalusi Keringőnek, vagy éppen a diósdi Tájolót és más általunk készített szoftvereket használjátok. Az időnket, energiánkat, lehetőségekhez mérten örömmel adjuk Diósdnak, Diósdért, NEKTEK!

Az Önkormányzattól anyagi támogatást sosem, és ezután sem kérünk. Talán ezért nem is kaptunk.
Tőletek is csak tárgyi segítséget kértünk, amit hálásan köszönünk.
A mostani helyzet azonban más. Szeretnénk nagyobb léptékben gondolkodni, szeretnénk, ha az ötleteinknek nem szabna határt a „Miből?”.

Ezért most, több évnyi működés és számtalan megvalósult projekt után arra kérünk Titeket, hogy támogassátok munkánkat. Nem milliókat kérünk, nem is százezreket. Csupán annyit kérünk tőletek, hogy lehetőségetekhez mérten anyagilag is segítsétek munkánkat.

Ha szereted a rendezvényeinket és mindennapi közérzet-javító tevékenységünket adományodat elküldheted ide:

Számlaszám: 16200151-18562446-00000000 Szamlarulajdonos: DiDi
MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.
A közlemény rovatban kérjük tüntesd fel: ADOMÁNY

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.